1. Herinrichting/ groot onderhoud wijken (Diverse programma’s)
Rivierenwijk-Zuid
De herinrichting van de Rivierenwijk-Zuid is grotendeels gereed. In het voorjaar van 2023 zal ook de groenvoorziening worden afgerond.
Stadshart VI
De herinrichting Stadshart VI (achter Cool) was uitgesteld in verband met een geplande verbouw van zowel de apotheek als het medisch centrum. De herinrichting van deze openbare ruimte zal opgepakt worden samen met de verdere ontwikkelingen in dit deel van het Stadshart.
De Overtoom
Sinds 2020 staat het bedrijventerrein De Overtoom in de planning voor groot onderhoud. Dit is vanwege mogelijke ontwikkelingen bij diverse bedrijven op het bedrijventerrein vooralsnog uitgesteld, totdat daar meer duidelijkheid over bestaat.
Molenwijk-Zuidoost Heerhugowaard
In 2021 is gestart met de voorbereiding van de herinrichting van de wijk Molenwijk-Zuidoost. Januari 2022 is het participatietraject afgerond om gezamenlijk met de bewoners te komen tot een definitief ontwerp. De uitvoering zal waarschijnlijk begin 2023 starten.
Molenwijk-Noordoost Heerhugowaard
In 2023 zal de participatie voor het groot onderhoud in deze wijk worden uitgevoerd. Doel is om samen met bewoners te komen tot een ontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte in de wijk.
Centrumwaard
Het groot onderhoud Middenweg Centrumwaard wordt in een groter kader (gebiedsvisie) opgepakt. Samen met omwonenden, ondernemers en andere betrokken partijen is een masterplan opgesteld. In 2023 wordt begonnen met de uitvoering van fase 1 van het masterplan.
Bomenbuurt Zuid-Scharwoude
De verharding en riolering van de Bomenbuurt zijn aan vervanging toe. Daarnaast vormen de waterpartijen in deze wijk onderdeel van het project Langedijk ontwikkelt met water. Er wordt gewerkt aan een plan, met het streven om vanaf 2023 tot uitvoering te komen.
2. Wegen en civiele kunstwerken (Programma ‘Verkeer, vervoer en waterstaat’)
Kader
- Heerhugowaard: Kadernota Fysiek Domein (2017)
- Langedijk: Strategische Beheervisie (2018)
In 2023 zal aan de hand van de inspectieresultaten groot onderhoud uitgevoerd worden aan diverse wegen en kunstwerken.
3. Riolering (Programma ‘Volksgezondheid en milieu’)
Kader
- Gemeentelijk Riolerings Programma 2022-2026
- Beleidsprogramma klimaatadaptatie 2021-2026 - De weg naar een klimaat robuust Langedijk en Heerhugowaard in 2050 (2021)
Het Gemeentelijk Riolerings Programma (GRP) is opgesteld in 2021 en wordt nog voorgelegd aan de raad van Dijk en Waard. Het GRP legt verantwoording af over de manier waarop invulling wordt gegeven aan de gemeentelijke riolerings-, grondwater- en hemelwaterzorg.
Door het uitvoeren van periodieke inspecties wordt de technische staat van het rioolstelsel beoordeeld. Voor het vervangen van de riolering en voor het dagelijks onderhoud is het budget in het GRP gereserveerd.
Op het moment van schrijven van deze begroting is het GRP nog niet door de gemeenteraad vastgesteld.
4. Waterhuishouding (Programma ‘Verkeer, vervoer en waterstaat’)
Kader
- Heerhugowaard: Kadernota Fysiek Domein (2017)
- Langedijk: Strategische Beheervisie (2018)
Dijk en Waard is een gemeente met een waterrijk karakter. Het onderhouden van de watergangen binnen de gemeente is van groot belang voor voldoende waterberging en voor de bevaarbaarheid. De gemeentelijke taken na de overdracht van het onderhoud van het stedelijk water betreffen voornamelijk het onderhoud van het buitengebied. Het onderhoud vindt plaats op het vastgestelde kwaliteitsniveau. Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onderhoudt de watergangen in het binnenstedelijk gebied.
5. Openbaar groen (Programma ‘Sport, cultuur en recreatie’)
Kader
- Heerhugowaard: Groenvisie 2020-2040: ‘Groen, tenzij’ (2020)
- Heerhugowaard: Groenbeleidsplan 2021-2026
- Langedijk: Bomenbeleidsplan (2017)
- Langedijk: Ecologische structuurvisie 2012-2022 (2012)
Het openbaar groen wordt onderhouden op het in de Kadernota Fysiek Domein c.q. de Strategische Beheervisie afgesproken kwaliteitsniveau. Speciale aandacht bij het beheer van het openbaar groen is gericht op het uitbreiden en vergroten van de biodiversiteit en het bomenbestand. Uitbreiden en vergroten van de biodiversiteit vindt met name plaats door het ecologisch maaibeheer, inzaaien van bloemenmengsels en het extensief beheer van bosplantsoen. Door deze vorm van beheer krijgt de inheemse flora en fauna meer kans om zich in de gemeente te vestigen en uit te breiden. Daarnaast wordt bij renovaties en aanplant van nieuwe beplanting en bomen ook rekening gehouden met het vergroten van de biodiversiteit door uitbreiding van het assortiment.
6. Gemeentelijke- en welzijnsgebouwen (Diverse programma’s)
Kader
- Heerhugowaard: Kadernota Fysiek Domein (juli 2017)
- Langedijk: Strategische Beheervisie (2018)
In 2021 zijn de meer-jaren-onderhoudsplannen gebouwen geactualiseerd. Hierbij is rekening gehouden met het gewenste onderhoudsniveau c.q. conditie, dit is onder andere afhankelijk van leeftijd van het object, toekomstverwachting en gebruiksdoel.
In Heerhugowaard werd voor het planmatig onderhoud gewerkt met een onderhoudsvoorziening en in Langedijk verliep dit via de gemeentelijke begroting.
In 2022 zijn beide methodieken geharmoniseerd en samengevoegd tot één meer-jaren-onderhoudsplan en één voorziening betreffende het planmatig onderhoud. De financiële consequenties van deze harmonisatie zijn opgenomen in deze begroting.
In verband met de klimaatdoelstellingen streeft het college naar verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Op welke wijze dit kan worden uitgevoerd wordt onderzocht en waar mogelijk wordt hier al rekening mee gehouden.
Voor het verkrijgen van inzicht in het energieverbruik van al het gemeentelijk vastgoed zal actieve monitoring worden geïmplementeerd. Vanaf 2023 kan actief met de gebruikers worden gekeken hoe het energieverbruik kan worden verminderd.